vineri, 3 februarie 2012

Minte de invidiat; amintiri de exploatat!
90 de ani cu bucurie, demnitate si amintiri care ar putea umple cel putin un raft de biblioteca.
Amintiri frumoase ori dureroase, clipe traite cu intensitate, tragedii si lacrimi, riduri si sperante alcatuiesc o viata parca de poveste.
Mica de statura, cu parul alb ca zapada, bunica ia cateva poze si incepe sa povesteasca.
Vorbeste cu lux de amanunte despre razboi, despre o tinerete zbuciumata de trauma comunista, despre copii si greutati, despre atatea si atatea lucruri …..ca la un moment dat nici nu mai stiu de unde a pornit discutia si cate ceasuri au trecut. Cu vocea calda si lacrimi in ochi pe alocuri, ea tese povestea celor 90 de ani de parca s-ar fi intamplat ieri.
Stau si ascult si nu pot sa-mi stapanesc mirarea: CE MINTE DE INVIDIAT, CE AMINTIRI DE EXPLOATAT!
Atatea amintiri ca as putea scrie o carte…., insa cu care sa incep….:
“Casa bunicii”- care pastreza traditii si obiecte atat de dragi sufletului
 “Din bucataria bunicii”- pentru ca-mi vine apa-n gura numai cand ma gandesc la placintele abia scoase din cuptor si la dulceata de trandafiri cu care te serveste de fiecare data cand o vizitezi
“Lalele din gradina bunicii” – 250 de lalele colorate care se incapataneaza sa infloreasca in fiecare an spre bucuria si admiratia tuturor
“Vorbele bunicii” – duioase sau aspre dupa caz, insa intotdeauna pline de adevar si dreptate
Sau cea mai importanta carte….
 ”Averea bunicii” – 4 copii, 7 nepoti, 2 stranepoti deocamdata….
A avut grija sa transmita tuturor tot ce a dobandit ea mai de pret: experienta vietii, traiul simplu si modestia, principii si valori morale pe care se pare ca societatea moderna le-a cam uitat.
Sunt oameni care stiu sa pretuiasca invatamintele primite in familie si care la randul lor vor da mai departe ceea ce pastram autentic si romanesc.
Acum inteleg insemnatatea acestor vorbe: “Cine are batrani sa-i pretuiasca; cine nu sa-i cumpere”.
Si ca ea sunt multe bunicute care au inmanat copiilor si nepotilor tot ce are mai de pret acest neam: traditia si credinta.
De aceea cred in taria acestui popor si in forta de a merge mai departe cu fruntea sus, pentru ca suntem mostenitorii valorilor stramosesti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu