miercuri, 21 martie 2012

Romani de exceptie!


Au fost sau sunt printre noi si au incercat sa faca diferenta, sa arate ca a fi roman nu este o nesansa.
Acestia sunt oamenii de exceptie ai Romaniei de care trebuie sa ne amintim, pe care trebuie sa-i pretuim si al caror exemplu trebuie sa-l urmam.
Sunt convinsa ca fiecare dintre noi poate sa numeasca cinci romani care sau afirmat intr-un domeniu sau altul, care concureaza cu succes la nivel mondial cu cele mai mari nume pe care omenirea le stie.
Fie ca sunt inventatori, istorici, scriitori, muzicieni….etc. sunt convinsa ca in toate domeniile exista un nume autohton care si-a lasat amprenta rasunatoare in evolutia lumii asa cum o stim astazi.
Este dureros ca sub influenta modernismului uitam uneori sa ne respectam ‘ romanii de exceptie’ si nu incercam sa ne depasim conditia remarcandu-ne prin intelect, bun simt si frumusete morala.
Zoe Dumitrescu Busulenga spunea si-mi permit sa citez: “...Exista si o criza a culturii. Nu ne intereseaza trecutul, numai prezentul. Iar asta ne taie radacinile. O lume fara radacini este o lume fara morala. Lumea a inceput sa uite sa vorbeasca, pentru ca nu mai citeste. Pierderea obisnuintei lecturii este pericolul cel mai mare care ameninta planeta, pentru ca slabeste intelectul, puterea de gandire, si te face sa uiti limba.
 Poezia echivaleaza aproape cu o rugaciune. In poezie te cufunzi pentru a te intoarce cu frumusete. In rugaciune intri pentru a te integra absolutului.
Cand e atata frumusete intreaga pe lume, cum pot sa ma duc sa ma uit la firimituri, cand eu am bucuria integrala a frumusetii? Si, daca faramitam frumusetea, cum vom mai putea face drumul invers? Credeti ca de la manele ne vom mai putea intoarce la Johann Sebastian Bach?”
Intr-o lume a vitezei, in care virtualul a castiga teren in fata realului, ajungem sa ne racim si sa ne departam de latura noastra sensibila. Devenim roboti incetul cu incetul.
Oare de ce nu ne rasfatam sufletele cu un Eminescu sau Paunescu din cand in cand?
Ar trebui sa ne permitem o clipa de Porumbescu pentru linistea noastra interioara, sa ne stimulam intectul citind din Iorga sau Calinescu, sa ne delectam impreuna cu copiii nostri citind din Creanga.
Sa fim mandri ca suntem contemporani cu Prunariu si Angela Ghiorghiu, sa cunoastem meritul lui Anghel Saligny sau Petrache Poenaru.
Sunt asa multe nume si atatea realizari importante ….ca nu ai cum sa nu fii mandru si cu fruntea sus, oriunde in lume, atunci cand spui ca esti roman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu