luni, 17 septembrie 2012

Cu frica de Dumnezeu si rusine fata de oameni

Asa am inteles eu de la bunica mea, care m-a crescut pana la 18 ani, ca pentru a reusi in viata trebuie sa ai frica de Dumnezeu si rusine fata de oameni. Ce inseamna oare sa ai frica de Dumnezeu, ma intrebam in copilarie? Pe masura ce anii au trecut am inteles vorbele bunicii… Inseamna sa-ti stii locul tau, sa nu te increzi peste masura in forte proprii, sa alegi sa fii corect, pentru ca viata sa fie corecta cu tine. Sa fii permanent constient ca roata vietii se intoarce si-ti rasplateste bucurie doar daca raspandesti bucurie cu tot sufletul si ca atata timp cat te stii cu constiinta curata, poti privi increzator spre un viitor luminos.
Calea lui Dumnezeu e simpla: sa nu furi, sa nu minti, sa nu ucizi…, iar cand ai respectat acest minim de invatatura, poti sa fii sigur ca vei avea parte de pace in suflet. Este suficient sa minti o singura data si viata ta poate deveni un lant de minciuni. Cand traiesti in minciuna, traiesti in nesiguranta, iar mai devreme sau mai tarziu platesti pretul. Sa ai rusine fata de oameni – inseamna sa-ti fie rusine sa-i dezamagesti pe cei de langa tine, sa-ti fie rusine sa musti mana care te hraneste, sa-ti fie rusine sa pretinzi ceea ce nu ti se cuvine. Este o mare virtute sa fii mereu gata sa renunti la ceva din prea mare dragoste pentru aproapele tau.
Nu este usor sa faci sacrificii, insa bucuria vine atunci cand sacrificiile tale au fost apreciate si nu s-au facut fara rost. Ceea ce-i leaga pe oameni sunt prietenia, respectul si recunostinta. Indiferent ca esti roman sau orice alta natie, legile firii se aplica in mod egal la toata lumea. Este o vorba care circula printre oameni: 'Decat oaie 1.000 de zile, mai bine leu pentru o zi.' Ce este rau in a fi oaie? Adica a trai cinstit si egal cu semenii tai… Autorul a omis insa sa ne spuna cum a trait leul celelalte 999 de zile. As vrea sa aud aceasta poveste. Sunt sigura ca o zi leu te-ar putea costa toata viata ta si poate si a celor de langa tine. Atunci cand ai rusine de oameni, nu-ti permiti sa distrugi relatii, familii si prietenii, nu-ti permiti sa amputezi suflete.
As vrea ca fiecare roman sa inteleaga acest lucru care face diferenta. Nu trebuie sa ne fie rusine ca suntem romani, ci trebuie sa ne fie rusine sa ne facem tara si semenii de ras. Atata timp cat avem constiinta impacata si respectam toate regulile firii umane, nu avem de ce sa ne fie frica sa spunem cine suntem. Nu cine suntem ne reprezinta, ci ceea ce suntem si ceea ce facem ne poate ridica sau cobora in ochii celorlalti. O inima curata primeste rasplata, iar 'smantana iese intotdeauna la suprafata'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu