joi, 17 septembrie 2015

Stihuri si Cantari

Seara de 14 septembrie 2015 a fost, fara indoiala, o seara binecuvantata pentru Parohia Sfantul Cuvios Antonie cel Mare, cartierul Titan din Bucuresti. Cu binecuvantarea parintelui paroh Daniel Goga, credinciosii parohiei si nu numai au luat parte la un spectacol inedit. Evenimentul, organizat cu sprijinul Asociatiei Parinti pentru Ora de Religie, filiala Sector 3 si Protoieria Sector 3 Capitala, a adus laolalta pe scena copii talentati si mari artisti ai scenei romane: Magda Catone, Ana Calciu si Tomi Cristin. Stihuri si cantari s-a intitulat spectacolul cultural-religios in care actorii au recitat versuri cu mare incarcatura emotionala, iar copiii au interpretat la chitara si pian piese muzicale clasice sub privirile atente ale parintilor, bunicilor, cat si ale profesorului indrumator Alexandru Cinezan. O seara minunata cu actori consacrati si copii, o impletire perfecta intre doua lumi care nu ar putea exista una fara cealalta. Adulti si copii potentandu-se reciproc, intr-un eveniment care sprijina cultivarea valorilor traditionale ortodoxe. Un eveniment cultural care intareste ideea ca familia, biserica si scoala conlucreaza impreuna la formarea caracterelor celor mici.
Spectacolul a debutat cu Imnul Eroilor, ca semn de pretuire pentru jerfa si dragostea de neam a inaintasilor nostri, datorita carora suntem astazi liberi si demni. Versuri crestine si cantari clasice au adus multa bucurie si emotie. Balada Sfintilor Martiri Brancoveni, interpretata atat de frumos de distinsa actrita Ana Calciu, a adus trairi deosebite, trezind in constiinta fiecaruia un gand frumos si demn, un gand de mandrie buna si de recunostinta pentru trecutul nostru spalat si sfintit de sangele martirilor.
O lectie de istorie impartasita copiilor, intr-o maniera inedita, pentru ca acestia sa inteleaga ca sub nici o forma nu trebuie neglijata cultura identitara. Este important pentru cei mici sa cunoasca bagajul de valori pe care se sprijina cultura neamului nostru. Poezia, muzica si doua generatii si-au dat mana pentru a crea un spectacol antrenant si bogat in semnificatii. Copiii insa nu s-au lasat coplesiti de emotii sau de experienta partenerilor lor mai mari. Din contra, micutii au adus un plus de prospetime, curaj si puritate. Au adus pe scena lumea lor curata si sincera, dand dovada nu numai ca sunt isteti, ci si de faptul ca sunt pasionati si implicati in ceea ce fac.
Am vazut o lume bogata, plina de talente, pe care familia, biserica si scoala nu trebuie sa le risipeasca. Orice fiinta este daruita de la nastere cu un numar de talanti ce trebuie sporiti, crescuti si inmultiti, insa aceste lucruri nu sunt posibile fara a-L sadi pe Hristos mai intai in suflet. El este Cel ce inmulteste si sporeste binele in fiinta umana. Domnul ne are pe noi toti, ne cuprinde pe noi toti. Oare noi Il mai avem pe El in suflet, in casa, in familie, in scoala? Formarea profesionala si formarea duhovniceasca impletite cu dragoatea si respectul pentru familie formeaza caractere puternice si nobile. Puritatea si inocenta copiilor, atent directionate de catre familie, biserica si scoala ii vor conduce pe acestia in viata pentru a fi oameni buni si crestini buni. A fost seara de neuitat, despre care s-ar putea spune multe. O seara despre care doamna Camelia Raiciu, presedinta Asociatiei Parinti pentru Ora de Religie, filiala Sector 3, spune ca se va mai repeta. Asteptam cu interes astfel de evenimente si ne inclinam cu recunostinta inaintea tuturor celor care le fac posibile.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu