duminică, 1 noiembrie 2015

Halloween-ul – un prilej de maimuțăreală de pe urma căreia mulți fac profit

Halloween este o sărbătoare celtică, foarte veche, cu oarecare rădăcini religioase, care începând cu secolul al XIX lea s-a răspândit ajungând astăzi să fie celebrată aproape în întreaga lume. Pe parcursul vremurilor s-a pierdut întru totul caracterul și simbolistica religioasă, devenind, mai degrabă, o formă de promovare a morbidului având în centru tema morții. O sărbătoare cu strigoi, lilieci și vrăjitoare, carnavaluri și parade care s-a dezvoltat mult în timp, devenind o tradiție respectată cu strictețe în special pe continentul American. Dovleci ciopliți în chip de felinar împodobesc casele și mesele în data de 31 Octombrie. Costumele de Halloween sunt la mare căutare la sfârșitul lunii Octombrie. Măști, schelete, fantome, vrăjitoare, lilieci ce se dezlănțuiesc în toiul nopții într-un spectacol terifiant.
A scary Halloween!” – este urarea cea mai răspândită a zilei.
Dar ce înseamnă, de fapt, toate acestea? Unde ne duc și ce ne aduc petrecerile vrăjitoarelor și ale ciudățeniilor imaginare? Noi nici nu știm ce se sărbătorește. Am preluat totul de-a gata. Deși nu conștientizăm acestea, sunt instrumente care ne controlează trăirile, emoțiile, ne invadează timpul și spațiul, ne conduc în iluzoriu, într-un cerc vicios îmbibat de fantasme care nu alt rol decât acela de ne face să cheltuim. Mesaje și reclame care țipă spre noi și ne induc în eroare „am speriat prețurile”, „reduceri înfricoșătoare” în slujba milioanelor de dolari, euro, roni… și toate monedele pământului. Idei de genul „e un bun prilej de sărbătoare pentru copii” ne duc la gândul că nu e nimic rău, că e doar un prilej de distracție… și cu toate acestea, mulți se îmbogățesc.



Continuarea o puteti citi aici: http://www.catchy.ro/halloween-ul-un-prilej-de-maimutareala-de-pe-urma-careia-multi-fac-profit/82440

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu